Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Αναπλήρωση 3 Η ενότητα των αφηγηματικών μέσων στο Όνειρο στο κύμα


Η σημερινή αναπλήρωση έχει στόχο να βοηθήσει να μπούμε καλύτερα και βαθύτερα σε έννοιες και χώρους που θα χρησιμοποιήσουμε πολύ κατά την ανάλυση του διηγήματος του Παπαδιαμάντη, αλλά και να συνηθίσουμε να ελέγχουμε τα μέσα και τις τεχνικές ενός συγγραφέα.

Θυμηθείτε τα ερμηνευτικά σχόλια του βιβλίου σας, στις σελίδες 346-7, που διαβάσαμε στην τάξη. Και οι πέντε ερμηνευτικές προτάσεις προτείνουν να δούμε στο διήγημα αντιπαρατιθέμενους χώρους: Εφηβεία και ώριμη ηλικία, φύση και "πολιτισμός", ιδανισμός θρησκευτικής προέλευσης και αισθησιασμός, παράδεισος και έκπτωση, άγνοια και γνώση, παρόν και παρελθόν.

Ελάτε να δούμε πώς, με ποια μέσα, ο Παπαδιαμάντης "στήνει" αυτές τις αντιθέσεις και μας θέτει προ ενδιαφερόντων διλημμάτων. Διαβάστε το κείμενο της περυσινής ανάρτησης, της 20ης-11-2008, ( κάνοντας αριστερό κλικ στη διεύθυνση με τα κόκκινα γράμματα) και απαντήστε στις ερωτήσεις:
--Εξηγήστε τι πετυχαίνει ο συγγραφέας με τον εγκιβωτισμό του Σισώη.
--Εξηγήστε τι πετυχαίνει ο συγγραφέας με τη "διφυία" του αφηγηματικού προσώπου.

http://logotexniakatefthinsis.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html

4 σχόλια:

ειρήνη είπε...

Κύριε,Μάνεση σχετικά με την εργασία:
να αναφερθούμε σε συγκεκριμένες μνήμες και βιώματα του συγγραφέα. πρέπει να αναφερθούμε στην ζωή του στην φύση,στο περιβάλλον της δουλειάς του και γενικά στον τρόπο ζωης του?Προσωπικά εγώ αναφέρθηκα στα παραπάνω στα βιωματά του και στα συναισθήματα του αλλά δεν ξερω αν είναι αυτη η σωστή απάντηση.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, Ειρήνη,

Το διήγημα αυτό συγκαταλέγεται στα λεγόμενα "αυτοβιογραφικά" του συγγραφέα. Περιλαμβάνει, δηλαδή, στοιχεία από τη ζωή του συγγραφέα. Αν ξέρεις, λοιπόν, το βιογραφικό του, μπορείς να καταλάβεις τι απ' αυτά που αναφέρει στο διήγημα προέρχεται απ' αυτό. Τι απ' αυτά που θυμάται (μνήμες) και απ' αυτά που έχει ζήσει στη ζωή του (βιώματα) έχει περάσει στο διήγημα;
Δεν ξέρω πώς έχεις κάνει την αναφορά στα συναισθήματα. Υπάρχουν, πάντως, πιο σίγουρα πράγματα για να αναφέρεις.
Ούτως ή άλλως, αν διαβάσεις τα βιογραφικά στοιχεία που βάλαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, θα βοηθηθείς.
Ό,τι άλλο θες, εδώ είμαστε :-)

ειρήνη είπε...

Πιστέυω να την έχω σωστή.Σαε ευχαριστώ πολύ!!!Καλό σας βράδυ!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ειρήνη,
Να'σαι καλά. Τα λέμε αύριο.