Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Εντοπίζοντας τις τεχνικές και τα μέσα ενός κειμένου.


Η Δώρα ζήτησε να αναρτήσω οδηγίες για την εργασία που είχαμε. ( " Αναφέρετε δυο σημεία όπου εντοπίζετε λυρισμό στην τελευταία ενότητα του διηγήματος "Όνειρο στο κύμα" αιτιολογώντας τις επιλογές σας)

Είπαμε, λοιπόν, ότι στην ( πολύ συνηθισμένη) περίπτωση όπου σας ζητούν να εντοπίσετε ένα χαρακτηριστικό του συγγραφέα σε συγκεκριμένα αποσπάσματα του κειμένου, η απάντησή σας χρειάζεται οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και τη στήριξη της επιλογής σας.

Ένας τρόπος είναι αδιαπραγμάτευτα σωστός: Να αιτιολογήσετε μέσω των χαρακτηριστικών της τεχνικής που ζητείται ( εδώ:λυρισμός). Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορείτε να τα αναφέρετε τόσο στην αρχή της απάντησής σας όσο και μέσα στην αιτιολόγησή σας. Τη δομή της απάντησής σας την αποφασίζετε εσείς.

Στη σημερινή ερώτηση, περί λυρισμού: Τα γνωρίσματα του λυρισμού έχουν να κάνουν με την έκφραση των συναισθημάτων του ατόμου. Μ' άλλα λόγια, ο λυρισμός περιέχει το στοιχείο της συναισθηματικής φόρτισης και εκφράζει την εσωτερική ζωή και τον ψυχισμό του ήρωα ή του λογοτέχνη. Ο πλούτος αυτός των συναισθημάτων μπορεί να εκφράζεται με χρήση άφθονων εκφραστικών μέσων, εικόνων, μεταφορών, προμοιώσεων κλπ, με κοσμητικά επίθετα και προσεγμένες λεξιλογικές επιλογές, με πλούσια στίξη κλπ.

Είναι ευνόητο, λοιπόν, πως μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα αιτιολογήσουμε τα αποσπάσματα που επιλέγουμε. Και μάλιστα καλό θα ήταν να αναφέρονται τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στη μορφή. Δείτε, π.χ, την περιγραφή της Μοσχούλας ( σελ. 173-174) και εξετάστε πόσο αυτή ικανοποιεί όλα τα χαρακτηριστικά του λυρισμού που αναφέραμε.
Απορίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: