Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Παραπομπή στον Peter Mackridge κι ένα ωραίο τραγούδι απ' τον Αλκίνοο


Καθώς αρχίζουμε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μέσα στο ποιητικό σύμπαν του Δ. Σολωμού, το τόσο φορτωμένο, αλήθεια, από τις Ιδέες, καλό είναι να επεξεργαζόμαστε κάποια στοιχεία που μας βοηθάνε να το κατανοήσουμε, που μας το κάνουν πιο οικείο και γνώριμο.Όταν θα έχετε λίγο χρόνο, πηγαίνετε σε δύο παλιότερες αναρτήσεις, όπου υπάρχουν σημειώσεις από το βιβλίο του Πίτερ Μάκριτζ «Διονύσιος Σολωμός». Εκεί ο Μάκριτζ φωτίζει με απλό, ξεκάθαρο τρόπο πολλά θέματα που συναντάμε στον Κρητικό και συζητάμε στην τάξη. Κάνετε, λοιπόν, αριστερό κλικ εδώ(1):
και εδώ (2):
Διαβάστε, κρατήστε σημειώσεις και τα λέμε και στην τάξη.

Για διάλειμμα, ακούστε και το τραγούδι του Χρήστου Θηβαίου, που μας πρότεινε να ακούσουμε ο φίλος μας ο Αλκίνοος από την Πρέβεζα, και γράψτε: βλέπετε κάποιες ομοιότητες στους στίχους με σημεία του Κρητικού;
( Αλκίνοε, ευχαριστούμε. Ελαφραίνεις, ξεκουράζεις, ομορφαίνεις
το μπλογκ μας με τον καλύτερο τρόπο!)

13 σχόλια:

Σωτηρία Σιαμαντούρα είπε...

Εκπληκτικό κομμάτι!!! Το προτεινα και στους μαθητές μου!! Ελπίζω να δώ ανταπόκριση...

Νίκος είπε...

Το τραγούδι ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.Το βιντεάκι πάντως δεν το είδα γιατί διάβαζα Καθμερινή(ναι έχω αυτή την μανία).Ήταν καλό?

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, Σωτηρία!
Κι εμένα μ' αρέσει πολύ. Ο Αλκίνοος μάς έκανε καλό δωράκι..
Όσο για την ανταπόκριση..Ναι μεν το εύχομαι, αλλά..θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Μακάρι.
Καλά πάτε εσείς;;
Πολλά φιλιά.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Νίκο,
Θα αρχίσουμε να ανταλλάσσουμε τραγούδια τώρα;! Αχ! Δεν μπορούμε να γίνουμε πραγματικοί εχθροί εμείς οι δύο, μου φαίνεται!..

PETROS είπε...

Φανταστικο τραγουδι...επισης ωραιο και το βιντεακι...βαλτε και κανενα απο τα περσινα(ταραντελλα χαχαχαχα)!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλώς τον Πέτρο!
Βρε! Το τραγούδι ήταν το διάλειμμα. Τις παραπομπές, μέχρι να φτάσεις στο τραγούδι, τις διάβασες;
Η ερώτηση για τη θρησκευτικότητα, μικρέ;; Δε σε βλέπω έτοιμο!

Όσο για τις ταραντέλλες, αφού σου άρεσαν τόσο, να σου γράψω ένα CD :-))

Σωτηρία Σιαμαντούρα είπε...

Διονύση μου καλά σχετικά πάμε.. Αν και τα βλέπω πολύ αγχωμένα και χαμένα στο διαστημα... Η αρχή στον Κρητικό είναι γενικά δυσκολή, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη διαθεση για διαβασμα.. Τους έδωσαν στα φροντιστήρια το Μεταίχμιο και μόνο που το σκεφτονται σιχαίνονται το ποίημα...Σιγά σιγά ειμαι σίγουρη όμως όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.. Προώθησα στο facebook την αναρτηση και είδα ανταπόκριση..Περιμένω αυριο σχολιασμό μεσα στην τάξη....Εσεις πώς πάτε?

Νίκος είπε...

Θα μπορούσαμε Κ. Μάνεση αλλά οι συνθήκες βλέπετε.Κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον.Θα δούμε.Η ζωή είναι απίστευτή και δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσει.

Νίκος είπε...

Θα μπορούσαμε Κ. Μάνεση αλλά οι συνθήκες βλέπετε.Κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον.Θα δούμε.Η ζωή είναι απίστευτή και δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσει.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Σωτηρία,
Παραπονάκια ανθρώπου που βάζει ψηλά τον πήχυ, να υποθέσω; Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρετε μαζί. Αρχή είναι ακόμα. Ψάχνουν να βρουν τους ρυθμούς τους, να βολέψουν το χρόνο τους, τα άγχη τους, το σχολείο, το φροντιστήριο. Δεν τους είναι εύκολο.
Απ' την άλλη, όπως το λες, ο Σολωμός δεν είναι ο καταλληλότερος για αρχή, για πρώτο κείμενο. Όση δύναμη και ομορφιά κι αν έχει, έχει και πολλά κλειδιά που πρέπει να μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούνε, για να το καταλαβαίνουν και να το χαίρονται περισσότερο - βαθύτερα.
Είναι και η προσαρμογή σε ένα μάθημα και ένα τρόπο που δεν τους είναι γνωστά...
Κι εγώ ανυπομονώ να βλέπω να απογειωνόμαστε, κάνω το λάθος κάθε χρόνο και σχεδόν το εκβιάζω, ενώ αυτό, όπως όλα, θέλει το χρόνο του και την ωρίμανσή του.
Καλή σας συνέχεια, λοιπόν. "Θα βρούμε το τραγούδι μας, καλά πάμε", που έλεγε κι ο εξόριστος πλέον από την ύλη της λογοτεχνίας κατεύθυνσης ποιητής.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Νίκο,
ΟΚ. Ας αφήσουμε τις φοβερές μας έχθρες για έναν υποθετικό χρόνο στο μέλλον ( Να, καληώρα, όπως στο απόσπασμα 2/19, όπου σφραγίζεται η αιώνια αγάπη και παντοτινή δικαίωση..:-)) )
Μέχρι τότε, είρήνη ημίν και επίθεση στους στόχους μας ( και στους εχθρούς μας!!)

Σωτηρία Σιαμαντούρα είπε...

Aκριβώς αυτή είναι η κατάσταση Διονύση μου... Αυτά σκέφτομαι γι εγώ για να παρηγοριέμαι... Που θα πάει σιγά σιγα θα μπούν στο κλίμα.. Εδώ θα μαστε και θα τα λέμε... Καλή "απογείωση" ;)

Αλκινοος είπε...

xaxa σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια