Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Μια κρίση της μαθήτριας Μ.Σ για το ποίημα του Δ. Σολωμού "Κρητικός"

Κατά τη διάρκεια των διακοπών είδα κάποια τετράδιά σας.
Κράτησα μερικές απαντήσεις, να τις δούμε μαζί, περισσότερο για να θυμόμαστε τα κείμενα, να "συζητάμε" τη ματιά μας πάνω σ' αυτά, κι όχι για να τις κρίνουμε ή να τις διορθώνουμε. Αυτά τα κάνουμε από κοντά και μεταξύ μας.

Λοιπόν, η Μ.Σ σημείωνε για τη βασική ιδέα του ποιήματος "Κρητικός", του Δ.Σολωμού, τα εξής:

" Το κείμενο του ποιήματος αναπαράγει το τραγούδι ενός πρόσφυγα κρητικού, που μακριά από την πατρίδα του αναπολεί τα περασμένα και ένα περιστατικό που καθόρισε τη ζωή του. Το βασικό θέμα του ποιήματος είναι ο δημιουργικός έρωτας. Ο έρωτας περιορίζει ή συχνά καταργεί τη φιλαυτία, εμπνέει αξίες και ιδέες και δρα καταλυτικά στην ηθική ολοκλήρωση του ανθρώπου. Τονίζεται η σημασία της προσπάθειας να πλησιάσει και να αγγίξει κανείς το στόχο και τα ιδανικά του. Αυτή η ηθική τελείωση προϋποθέτει δυσκολίες, όπως στιγμές μοναξιάς και απελπισίας, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την πίστη, την αγάπη, την ελπίδα και την αστείρευτη επιθυμία του ανθρώπου να ζήσει τις όμορφες στιγμές της ζωής.
Συνοψίζοντας, ο Κρητικός είναι ένα αισιόδοξο ποίημα, γιατί εστιάζει στην κατάκτηση των ηθικών αξιών που μπορούν να προσφέρουν ο γόνιμος έρωτας και οι δύσκολες καταστάσεις."

(μακάβριο αλλά συγκινητικό, παραδεχτείτε το! Οι δυο αγκαλιασμένοι της λίθινης εποχής που πρόσφατα ήρθε στο φως και που οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να μην τους χωρίσουν. Ους ο χρόνος συνέζευξεν...)

(Και) κάπως έτσι ο "Κρητικός", Μ.Σ, αποκτά τη διαχρονικότητά του...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση και η φωτογραφία όσο χίλιες λέξεις.

Σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο σου και την ρίση του Ρίτσου. πολλές φορές όμως νιώθω ότι ενώ ο ουρανός μας περιμένει να τον κατακτήσουμε, εμείς συνεχίζουμε και σκάβουμε.

Εύχομαι σε σένα και την οικογένεια σου, τα καλύτερα για το νέο έτος

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ ωραία τα σχόλιά σου, Μ.Σ., λίγα και ουσιαστικά. Συγχαρητήρια σε όλους σας και σε σένα ιδιαίτερα Διονύση για την πολύπλευρη και πολυφωνική προσπάθεια που συντονίζεις!
Έκανα μια απόπειρα να επικοινωνήσω μαζί σου με email αλλά η σιωπή σου με κάνει να υποψιάζομαι ότι δεν έφτασε μέχρις εσένα!

Όπως και να ναι, χάρηκα πολύ για τη συνάντησή μας αυτή στο Διαδίκτυο!

Χριστίνα Παπαγγελή

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Βαγγέλη,

Ε, άμα σκάψουμε αρκετά, θα είναι ότι πρέπει για να μπουν τα θεμέλια!! :-))
Να είσαι καλά.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Χριστίναααααα!!
Τι συγκίνηση! Πόσα χρόνια;!
( Καλά, καλά, δε θα καρφώσω..)

Όχι, δε μου έχει έρθει κανένα μέιλ, κάνε τον κόπο να μου στείλεις τη διεύθυνση - γιατί πού να βγάζουμε τώρα στη φόρα τόσα!!!

Και η δική σας δουλειά μου φάνηκε άφθονη, πολύπλευρη, περιεκτική, χρήσιμη κλπκλπ - κι αυτό μόνο απ' την πρώτη ματιά, μια και δεν πρόλαβα να εντρυφήσω..
Αργά αργά. Τώρα που σας πετύχαμε δε σας χάνουμε!
Πολλά φιλιά. Περιμένω
( ανυπερθέτως!)mail.

Ανώνυμος είπε...

Είπα κι εγώ! Λοιπόν, επί του πρακτέου:
papangel@ham.gr!ή:
c.papangeli@gmail.gr

Τσέκαρε καλού κακού τη διεύθυνση dmanesis@otenet.gr, σου έστειλα εκεί στις 6 Ιανουαρίου.
Καλή χρονιά με πολλές εμπνεύσεις κι επιτυχίες στα παιδιά!

EiRiNi είπε...

αχ..τι τελειος ο σολωμος...τι κριμα που δεν επεσε......παρτε να διαΒΑσετε τα απαντα του σολωμου ειναι τελειο...το πηρα πριν 1μηνα....