Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Κάντε ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη μελέτη του Βιζυηνού διαβάζοντας...για το Βιζυηνό.


Μια μυθιστορηματική βιογραφία γραμμένη με πολλή τρυφερότητα και αγάπη από το Δημήτρη Παπαχρήστο είναι το βιβλίο "Ο τρυφερόκαρδος κύριος Γεώργιος Βιζυηνός", που έχει εκδοθεί από τη σειρά "Βίοι Αγίων", των εκδόσεων "Ηλέκτρα" ( σελ. 213 )

Την πολλή ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη πορεία του Βιζυηνού, βήμα βήμα παρακολουθεί ο Δ. Παπαχρήστος, εισάγοντάς μας στην ατμόσφαιρα της εποχής και των χώρων που έζησε ο θρακιώτης συγγραφέας.

Στηριζόμενος σε μαρτυρίες, στοιχεία, επιστολές, πολλές από τις οποίες παραθέτει αυτούσιες στο βιβλίο του, στήνει ένα κείμενο γλαφυρό, σφιχτοδεμένο, έντονα παραστατικό.

Μπορείτε να το διαβάσετε ακόμα και στο περιθώριο της μελέτης σας, σαν για ξεκούραση, αποκομίζοντας πληροφορίες και στοιχεία τόσο για τον ίδιο το συγγραφέα, όσο και για τα χαρακτηριστικά του έργου του, τα σχετικά με τις ιδέες και τις τεχνικές.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος


Ο Παπαχρήστος ξεκινάει την αφήγησή του in medias res. Επιλέγει εκείνο το μαύρον Απρίλη του 1892, όταν ο Γ. Βιζυηνός κλείνεται στο φρενοκομείο, με διαταραγμένο ήδη τον ψυχικό του κόσμο. Όταν έχει πια φτάσει η αρχή του τέλους του.



Αυτή την αρχή, το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας "κλικ"στις εικόνες που ακολουθούν, για να πάρετε μια γεύση της γραφής του Παπαχρήστου.



Πώς σας φαίνεται; Εμείς θα επανέλθουμε, σε επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: