Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Σκάνδαλο! Τα θέματα περιλάμβαναν τις απαντήσεις!

(φωτ. από tutorart.com,
επιλεγμένη ειδικά για να εκφράσει τη διάθεση των υποψηφίων:-) )


Σκάνδαλο μέγα, περάστε ν' ακούσετε!
Φέτος, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, η κεντρική επιτροπή που έβαλε τα θέματα της λογοτεχνίας, μαζί με αυτά έστειλε και τις απαντήσεις του 5ου θέματος (του αδίδακτου)!
Τις απαντήσεις τις είχαν στα χέρια τους οι υποψήφιοι για 3 ολόκληρες ώρες,
όσο κρατάει, δηλαδή, η εξέταση του μαθήματος!

Αναλυτικότερα:
Ως "παράλληλο" κείμενο δόθηκε
το εξής απόσπασμα του Γιώργου Ιωάννου,
από το αφήγημα "Απογραφή ζημιών" τ
ης συλλογή του "Το δικό μας αίμα" (1980):

" Δίπλα στό «Ἀκρόπολις» καί μέχρι τήν ὁδό Πλάτωνος ἦταν στή σειρά σπίτια μικρά καί παμπάλαια, ὅπου μέχρι καί τήν Κατοχή κατοικούσανε οἰκογένειες Ἑβραίων. Αὐτά, μέ τό ξενοδοχεῖο μαζί, σχημάτιζαν τή βορινή πλευρά τῆς πλατείας, πού σήμερα ὀνομάζεται «Μακεδονομάχων». Τά Σάββατα γριές Ἑβραίισες, μέ τίς πατροπαράδοτες ἀτλαζένιες φορεσιές τῆς Καστίλλιας, στεκόντουσαν στίς ἐξώπορτες μέ σταυρωμένα τά χέρια, γιά νά περάσει ἥσυχα καί ἀναμάρτητα ἡ ἅγια ἀργία. Τά σπίτια αὐτά, ἄν δέν εἶχαν προλάβει νά τά κατεδαφίσουν οἱ ἐργολάβοι, θά τά κατεδάφιζαν τώρα ὁπωσδήποτε οἱ στρατιωτικές μπουλντόζες, σέ συνεργασία, βέβαια, μέ τούς πολιτικούς μηχανικούς καί τούς ἄλλους σπουδαίους, πού δέν ξέρω τί νά πῶ, ἀλλά σάν πολύ εὔκολα, προκειμένου γιά παλαιά σπίτια, σημειώνουν τήν ἔνδειξη «κατεδαφιστέον». Θαρρεῖς καί τό θεωροῦν ὅλοι τους εὐκαιρία νά ἐξωραΐσουν τήν πόλη κατά τά γοῦστα τους καί τά πρότυπά τους, ἀπαλλάσσοντάς την ἀπό τίς ἐνοχλητικές αὐτές παλιατσαρίες, πού πλαισιώνουν, καί πολύ ταιριαχτά μάλιστα, τά βυζαντινά μνημεῖα καί τούς χώρους τῆς παλαιᾶς ζωῆς. Ἔτσι σαρώθηκε σιγά σιγά, ἀπό χρόνια, ὅλη ἡ παλιά γειτονιά ἡ γύρω ἀπό τή Ροτόντα, δηλαδή ἡ παλιά ἑλληνική συνοικία τῆς Καμάρας, αὐτή πού ἔδινε τόν τόνο καί τά ἐπιχειρήματα, καί ἀφέθηκε ὁ τόπος ἐλεύθερος γιά νά φωτογραφίζουν οἱ τουρίστες μέ ἄνεση τή Ροτόντα."

Η παλιά συνοικίας της Καμάρας, στη Θεσσαλονίκη.
(η φωτ. από site του δήμου Θεσ/κης)


Αυτό ήταν το κείμενο.
Στο 5ο θέμα, λοιπόν, ως συνήθως, ζητείται σύγκριση με το "δικό μας", το διδαγμένο. Σύγκριση, δηλαδή, με ένα κείμενο που εξ ορισμού παρουσιάζεται ως δίδυμο αδελφάκι του. Πιο απλά, σε γενικές γραμμές, όπως είναι το ένα θα είναι και το άλλο. Έλα όμως που στην πρώτη ερώτηση (και όχι μόνο)
δίνονται ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του περιεχομένου του διδαγμένου κειμένου! Δείτε την εκφώνηση:
" Ο Γ. Ιωάννου αντλεί τα θέματά του κυρίως από
τα παιδικά του χρόνια,
τον κόσμο της προσφυγιάς,
τον πόλεμο,
τη Θεσσαλονίκη,
τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων.
Για καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις
να γράψετε ένα αντίστοιχο παράδειγμα μέσα από το κείμενο."

Μήπως αυτά τα στοιχεία αποτελούν και το βασικό κορμό της απάντησης του 5ου θέματος;! Μπορείτε να το επαληθεύσετε, για του λόγου το αληθές.
Θαυμάσιο, ε;

Λοιπόν, για να σοβαρευόμαστε, μια χαρά ήταν τα θέματα, μας δώσανε και τις απαντήσεις, γράψαμε, συνεχίζουμε.
Ας αποχαιρετήσουμε το φετινό διαγώνισμα της λογοτεχνίας με μια βόλτα στις συνοικίες των εβραίων της συμπρωτεύουσας , μέσα από ένα σεφαραδίτικο τραγούδι από την υπέροχη Σαβίνα Γιαννάτου.
( Σεφαραδίτες λέγονται οι εβραίοι που προέρχονται από την ιβηρική χερσόνησο, κυρίως την Ισπανία. Στη Θεσσαλονίκη ήσαν πολλοί. Μιλάνε ισπανοεβραϊκά, που στην ουσία είναι μεσαιωνικά ισπανικά. )





Καλή συνέχεια, παιδιά!

34 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

τσ τσ τσ τσ.. ντροπης πραγματα............ :DDD
παντως ηταν καλα τα θεματα... νομιζω δηλ.

Nechayev είπε...

προβλέπω πτώση των βάσεων φέτος λόγω λογοτεχνίας.
Πήγα πολύ καλά αν και παραήμουν δωρικός και λακωνικός για τα γούστα μου. Ελπίζω να εκτιμηθεί δεόντως η καθαρότητα και η σαφήνεια με την οποία διατύπωσα τις απαντήσεις μου και να μη γοητευθεί από φαμφάρες άλλων.
Καλή δύναμη!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Αλς,
Ναι...Κι εγώ νομίζω πως φέτος ήταν καλά τα θέματα. Θα τολμούσα να πω ότι ( μια και μιλάμε για συνταγές..) μια "πρέτζα" αλατάκι ακόμα θα το ήθελαν. Κάποια μικρή δυσκολία, κάπου, εννοώ.
( Μάλλον είμαι πιο κακός από αυτούς που τα έβαλαν..)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Sylas,
Η επίσημη γραμμή είναι πως οι φαμφάρες...πληρώνονται. Αν είσαι σαφής, εύστοχος και τεκμηριώνεις τις απαντήσεις σου, δε νομίζω πως θα πρέπει να ανησυχείς.

Τώρα, για την πτώση των βάσεων...μήπως το έγραψες ανάποδα; Τα εύκολα θέματα ανεβάζουν τις βάσεις. Δεν μπορώ να θεωρήσω πως φέτος ήταν δύσκολα.

Καλή δύναμη και συνέχεια και σε σένα!

Ἅ λ ς είπε...

και γω πιστευω ανοδο βασεων...

ναι αν και δν το εχω διδαχθει, διονυση, μεσα απο δω το γνωρισα αρκετα καλα ειναι η αληθεια και επρεπε να ηταν λιγο τσιμπημενα ακομη, μιας και ετσι ξεχωριζουν οι καλοι... Τωρα βεβαια μετραει πολυ πως το παρουσιασαν...
Δεν εισαι κακος, απλα λογικος, και με τοσα χρονια εμπειρια κατι παραπανω θα ξερεις....
Παντως εγω προτιμω (κ περσι προτιμουσα) δυσκολουτσικα θεματα και μειωση μοριων....
θα δειξει βεβαια...

καληνυχτα

θρας είπε...

σοκ!!!!
Το εγκεφαλικό, το εγκεφαλικόοοο... Λαλαλαλαλα!!!!
ε δε το πιστεύω :Ο ούτε που πήγε το μυαλό μου!!!
καλά, δεν ανησυχώ πολύ πάντως, έχω γράψει καλά οπότε δε θα χάσω πολλά φαντάζομαι από αυτό.
αι καλα, άμα δε δουλευει το μυαλό του (νυσταγμένου) ανθρώπου... αυτά γίνονται:Ρ

Ἅ λ ς είπε...

ξεχασα να σχολιασω το παραλληλο...
Και ειπα το αδερφο μου το πρωι μολις ειδαμε τα θεματα, οτι το παραλληλο γραφτηκε απο τον ιδιο, οποτε στο ιδιο σκεπτικο θα πρεπει να κινηθει η σκεψη του μαθητη... ο ιδιος ανθρωπος, ιδια πιστευω, ιδιο "στυλ" κλπ κλπ....
αυτα!!! καληνυχτααααα

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Θρας,
Μη μου συγχύζεσαι, παιδί μου. Δε σου είπε κανείς πως αυτά που έγραψες δεν ήταν καλά. Απλώς είπαμε πως, αν δεν είχε τι να γράψει κανείς, ας έγραφε τα στοιχεία της 1ης ερώτησης.
Άσε το εγκεφαλικό για τα 150 σου, λοιπόν. Μια χαρά έγραψες!

( Αμ κι εμένα μου πήγε το μυαλό μου, που κάνω τόσα χρόνια το μάθημα, να σας το έλεγα εκ των προτέρων; Και μετά ισχυρίζεται η κυρία Αλς ότι έχουμε πείρα και όλο κια κάτι ξέρουμε. Την τύφλα μας, Αλς μας, την τύφλα μας! )

Καλό διάβασμα, γιατί στην Ιστορία δε δίνονται απαντήσεις. Οι προσφορές τελείωσαν! :-)

θρας είπε...

εμένα πάντως η απορία μου είναι όλα αυτά που γράψαμε θα τα διαβάσουν? εγώ έγραψα 9 σελιδες και άλλοι έγραψαν 15! θα τα διαβάσουν για 1 ευρώ ή θα βάζουν στην τύχη ό,τι να ναι(για την πλειοψηφία μιλάμε)

Ἅ λ ς είπε...

εμπειρια εχετε οχι μαντικες ικανοτητες, αγαπητε κ. καθηγητα!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Θρας,
Εύχομαι -και πιστεύω- οι περισσότεροι, οι πολλοί περισσότεροι, συνάδελφοι να βαθμολογούν ανεξάρτητα από τους οικονομικούς όρους που θέτει η μισθοδοσία μας. Και η εντύπωσή μου από το βαθμολογικό κέντρο που πηγαίνω χρόνια ενισχύει αυτή την πίστη. Στο λέω όχι για να υπερασπιστώ κανένα, αλλά γιατί δε μ' αρέσει να συμβάλλω να συντηρούνται στερεότυπα.

( 9 σελίδες, ρε θηρίο;!)

Ανώνυμος είπε...

Διονύση καλημέρα!Απογοητεύτηκα αρκετά που δεν έπιασα το φετινό θέμα!:( δε το περίμενα καθόλου!Πάλι καλά που δεν έχω παιδιά στο λύκειο θα ΄γινόμουν ρεζίλι!Η παλιά μου καθηγήτρια βεβαια όταν το συζητάγαμε μου είπε τον Ιωάννου αλλά λέω-αντε καλέ,σιγά καμιά Κική Δημουλά θα πέσει-Έπιασα όμως τα θέματα των αρχαίων,ιστορίας,κειμένων στα μικρά μου στο γυμνάσιο οπότε κάτι είναι και αυτό..Ευτυχία

Ανώνυμος είπε...

pwwwpwww kala e dikio exete....
i ali8eia einai oti an to xa dei 3eka8ara 8a to eftiaxna kalutera... i xazi ekana mono mia paragrafo gia auta prin 3ekinhsw na lew vasikes omoiotites k diafores sta duo pezografimata...
alla enta3ei pali kala ta egrapsa... ouf
alla otan ma8ete peite mas gia ta xronika epipeda...
xristina mantopoulou

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ευτυχία,
Καλημέρα!
Ε, δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο να "πιάνεις" το θέμα στις πανελλαδικές, ψυχραιμία! Άλλωστε, φαντάζομαι πως συμφωνείς ότι το σημαντικό είναι να ετοιμάζεις με επάρκεια τους μαθητές γι' αυτές τις εξετάσεις, παρά να προσπαθείς να πιάσεις, για το χατίρι τους, το θέμα.
Πολύ καλημέρα σας!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Χριστίνα,
Εμ, πού ήσουνα, πανάθεμά σε, όταν τα λέγαμε τις τελευταίες μέρες;

Χριστινούλα, μην αγχώνεσαι για ό,τι έχει γίνει. Σου λέω το συνηθισμένο και κοινό: Κοίτα μπροστά. ( Λέω, μόλις έρθεις σχολείο για τις ενδοσχολικές, ήσυχη και ξεαγχωμένη, να τα πούμε και για τα χρονικά επίπεδα και για ό,τι άλλο.)

Για την ώρα, κοίτα να γράψεις...Ιστορία αύριο!!
Καλή επιτυχία! :-)

Ανώνυμος είπε...

kala kuriouli mou...enta3ei anxwmeni dn eimai oso gia tn istoria 8a parw mazi mou eikones staurous k an dw pws den ta xw ta 8emata 8a tous pw grafte eseis gia mena...xxexexe.....
xristina mantopoulou

θρας είπε...

ε οχι και θηριο:Ρ δεν ειναι δα και πολλές 9 σελίδες για 8 ερωτήσεις! δεν έβαλα και καθόλου σαλτσες!(νομιζω:Ρ)
πάντως γενικά εγώ ο μέσος αριθμός που άκουσα ήταν γυρω στις 11... θα χετε να διορθώνετε....:Ρ:Ρ

Ανώνυμος είπε...

κε.Μάνεση,

καλά τα είπατε στον ανώνυμο έχουμε που εχουμε τις αγωνίες μας (θέλω να δω τί πήρα στο διαγώνισμα..),έχουμε κι αυτόν να μας αναλύει τα πολιτικοκομματικά του.
Λες και όλο το χρόνο δεν μας "περνάνε" μηνύματα μέσα από τη διδακτέα ύλη και δεν μας κατευθύνουν τη σκέψη..

Τέλοσπάντων.

Ας καταφέρουμε να περάσουμε εκεί που θέλουμε και μετά βλέπουμε.

Καλό βράδυ... (επιτρέπεται να βγούμε για ένα ποτάκι σήμερα; πείτε μας ναι ,γιατί έχω πήξει)

Άννα.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Άννα,
Τιιιιιιιι;;; Ποτάκι;;
Μμμ..Νομίζω πως από αλλού πρέπει να πάρεις την άδεια. Αλλά, εδώ που τα λέμε, και τα καημένα, βασανιζόμενα υποψήφια έχουν κι αυτά τα δικαιώματά τους!
Καλή διασκέδαση, λοιπόν, και καλή δύναμη για τα ( δύο μόνοο!!!) επόμενα.

Τα χνάρια είπε...

Διονύση μου, πετάχτηκα να σε δω. Δεν το διάβασα όλο, αλλά έπιασα την ουσία.
Καλό το βρίσκω!Για τα παιδιά!
Καλή επιτυχία παιδιά!
Καλά κουράγια, δάσκαλε, γιατί φαντάζομαι κούραση.
Φιλιά στην οικογένεια!

ziggy είπε...

κ εγώ συμφωνώ με τον ανώνυμο...δεν θα πρεπε να έχουν βάλει τέτοιο θέμα τέτοια μερα...βέβαια απτην άλλη ίσως να το έβαλαν και για συμφιλιωτικούς λόγους μεταξύ των δύο κρατών...προσωπικά πιστεύω ότι το έβαλαν καθαρά για να γλύψουν τον ερντογάν...τέσπα εμένα μου άρεσε το κείμενο απτην άποψη ότι δείχνει πως και οι τούρκοι είχαν πρόσφυγες που αποχωρίστηκαν τις περιουσίες τους και την πατρίδα τους κατά κάποιον τρόπο...στην ουσία πόνεσαν αθώοι άνθρωποι και απτις δυο πλευρές χωρίς να φταίνε...και ο Βενιζέλος απλά έφυγε στο παρίσι για να βγάλει την ουρά του απέξω...ενώ στην ουσία εκείνος εφταιγε με την μλκσμενη απληστία του...τον σιχάθηκα ειδικά φέτος που έμαθα στην ιστορία τις παπαριές που έκανε...

θρας είπε...

α εγώ πάντως ζιγγι διαφωνώ μαζί σου. Πρωτα πρωτα τι σχεση θα είχε το θέμα των πανελλαδικών στη θ.κατευθυνση με τον ερντογάν. Δηλαδή ότι τι? ότι το είπαν στον ερντογάν και χάρηκε? δε βρίσκω λογική σ αυτό το πράγμα.και εννοείται ότι δε συμφωνώ με φοβίες τύπου "νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας". Και επίσης θέλω να πω πως εγώ απ όσα διάβασα φέτος στην ιστορία μάλλον την αντίθετη γνώμη σχημάτισα. Ο βενιζέλος στο παρίσι έβγαλε το φίδι απ την τρύπα.

θρας είπε...

αν και νομίζω ότι στο συγκεκριμένο μπλογκ ασχολούμαστε με τη λογοτεχνία οπότε μάλλον βρισκόματε λίγο εκτός θέματος:Ρ

Ἅ λ ς είπε...

λοιπον, και γω θαυμασα περισσοτερο τν βενιζελο περσι που διαβαζα ιστορια.. ο ανθρωπος ηταν ηγετης... δν ξερω πως το βλεπεις.. δε νομιζω να ηθελε να φυγει απο την πατριδα κ να πεθανει μακρια της... Σκεψου αλλοι καιροι αλλες συνθηκες...

Και για το αν εβαλαν θεμα για τον ερντογαν ή οποιον, μια χαρα σας εκατσε... για τη λογοτεχνια αρκετα ευκολο το θεματακι.. και τετοια μερα πολλοι θα ηταν υποψιασμενοι, πολλοι θα το περιμεναν.. ισως αυτα να ειναι παραφιλολογιες αλλα μετα το θεμα της εκθεσης και τη σχεση της διαμαντοπουλου με αυτο, πολλοι θα το συνδεσουν....

θρας είπε...

λαθος, στη λοζάνη ήθελα να πω, γτ δε με διορθώνει κανεις? μου ρθε φλασιά τώρα που διάβαζα ηθικα.
(κάποιος ξέχασε την ιστορία με το που την εδωσε:Ρ)
αλς κι εγώ έτσι νομίζω σχετικά με τον μπένι

ziggy είπε...

αφού τα έκανε σκατά στην Μ.Ασία πήγε στη Λωζάννη για να μαζέψει τα ασυμάζευτα...τόσοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και πέθαναν,ήρθαν σε μια χώρα που υποτίθεται ήταν η πατρίδα τους και τους έλεγαν τούρκους και τους έβριζαν και για όλα αυτά υπεύθυνος ήταν αυτός ο μλκας με τις Μεγάλες Ιδέες του...κατέστρεψε τόσο κόσμο για να ικανοποιήσει την απληστία του εμένα οι δικοί μου τότε πέρασαν πάααρα πολλά εξαιτίας του...και μετά την έκανε σαν κύριος για να τα ρίξει στους άλλους και καλά...

θρας είπε...

πάντως αν θυμάσαι ο μπενι έχασε τις εκλογές και την εκστρατεία συνέχισε ο κωτσος. αυτός βασικά έχω την εντύπωση ότι τα σκάτωσε λίγο.
συμφωνώ για όλα αυτά που λες που πέρασαν οι προσφυγες. κι εγώ από αυτούς προέρχομαι, συγκεκριμένα απ όλες τις πλευρές μάλιστα της μ.ασίας. ρε συ, δε ξέρω αν διάβασες στο σχ.βιβλίο μια μαρτυρία από αυτές που έχει στα μπλε. είναι στη σελ.148. είναι να σου σηκώνεται η τρίιιχα

Ἅ λ ς είπε...

ο βενιζελος ηταν αξιος ηγετης, μα ανθρωπος... οντως οι ενεργειες του στη Μ Ασια δν ηταν και οι καλυτερες μα στην Ελλαδα παντα περιμενουμε ενα λαθος για να κρινουμε... Εκανε και αλλα καλα που αν δν τα ειχε κανει δε θα ημασταν οπως ειμαστε τωρα...
Δεν τον δικαιολογω μα πρεπει να του αναγνωρισουμε και οσα του αξιζουν...!
καπως ετσι καναμε και με τον καποδιστρια (που για μενα ηταν ο καλυτερος ηγετης που περαασε απο τη χωρα).

Lydia είπε...

Τα χρονικά επίπεδα δυστυχώς δεν ήταν αυτά που έγραψα.. Δε πειράζει. Και στο παραλληλο βασικα δεν εβλεπα τις λυσεις 0.0

Απέτυχα πιθανον..

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Tα χνάρια,
Να δούμε πότε θα αξιωθούμε να τα πούμε από κοντά στα...χνάρια του παγασητικού.
Ευχαριστούμε, Κατερίνα, χαιρετισμούς πολλούς.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ziggy, θρας, ανώνυμοι, αλς,
Δεν πειράζει μια φορά να μη συμμετέχω στη συζήτησή σας, ε;
Επιτρέψτε μου και μένα καμιά κοπανούλα σπανίως!
( Παρακολουθώ μ'ενδιαφέρον, πάντως)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Kotatsuneko,
Μη στενοχωριέσαι προκαταβολικά και μη βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα.
Στα επίπεδα του χρόνου, π.χ, που λες πως δεν έγραψες σωστά, η βαθμολόγηση είναι πολύ ελαστική, μια και υπάρχουν κι άλλες γνώμες εκτός από την προταθείσα της επιτροπής. Αν θες, πες μου ποια έγραψες. Αν πάλι θες την ηρεμία σου, άφησε τη συζήτηση για λίγες μέρες και τα λέμε μετά την Παρασκευή που τελειώνετε.
Το ίδιο ισχύει και για το 5ο θέμα, το παράλληλο. Μη χάνεις την αυτοπεποίθησή σου! Είναι αδύνατο να μην έγραψες ομοιότητες (κυρίως) και καμιά μικροδιαφορούλα των δύο κειμένων - άσχετα αν "δανείστηκες" ή όχι υλικό από τα χαρακτηριστικά του Ιωάννου, όπως αυτά περιγράφονται στην πρώτη άσκηση.
Ψυχραιμία, λοιπόν, λίγη υπομονή και όποτε θες μου λες.
Καλή συνέχεια.

Τα χνάρια είπε...

Κανόνισε Διονύση το καλοκαίρι, πριν τα κλείσω! δε βγαίνει τόση κούραση, εκτός αν κοιμάμαι εκεί! Έχω πολύ απαιτητικούς πελάτες. Ακόμα και σήμερα με τρέχανε εκεί! Έλεος! Θέλω άδεια!
Φιλιά κι υπομονή!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τα χνάρια,

Κράτα, Κατερίνα, κράτα και κράτα το!
Εσύ να μην αντέχεις; Απορώ και πώς ξέρεις να γράφεις αυτή τη λέξη!

( Ε, μια βόλτα θα την κάνουμε, δε μας γλιτώνουν τα χνάρια..)