( φωτ. από maarav.org.il)
Την Παρασκευή τελειώνουν για τους περισσότερους οι πανελλαδικές. ( Απίστευτο,ε;)
Στο διαμέρισμά του στοιβάζονταν αντικείμενα και, όπως έχω διαβάσει, άλλα ήταν πολύτιμα και όμορφα και άλλα δεν είχαν αισθητική αξία παρά μόνο τη σκόνη που τα σκέπαζε. Ξεχασμένα στο χώρο, υπήρχαν αρμονικά, όπως η ποίηση του...
Τον φαντάζομαι να κατεβαίνει την οδό Ατταρίν ...το δρόμο των μπαχαρικών. Περνούσε μπροστά από πολλά παλαιοπωλεία, μαγαζιά με μυρωδικά και μπαχαρικά. Όλα τα εισαγόμενα αγαθά από διάφορες χώρες ήταν εκεί εκτεθειμένα. Έφτανε στο λιμάνι για να υποδεχτεί τους ναύτες. Πήγαινε στα καφενεία και όπως ένας Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε στους νέους ποιητές της πόλης την ιστορία, την ποίηση και βέβαια τη ζωή...Αγαπούσε το κρασί του και τα κομμένα στη μέση τσιγάρα του.
Την Παρασκευή τελειώνουν για τους περισσότερους οι πανελλαδικές. ( Απίστευτο,ε;)
Τι λέτε, δεν αρχίζουμε την αποτοξίνωση;
Μια βόλτα στον Κεραμεικό είναι πάντα μια καλή ιδέα.
Κάπου εκεί, στο μουσείο ισλαμικής τέχνης,
απλώνεται η Αλεξάνδρεια του Καβάφη.
Σε υδατογραφίες της Anna Boghiguian ( Κάιρο, 1946).
H Anna Boghiguian
(φωτ. από angeliwandtheistanbul.blogspot.com)
Η οποία μας ταξιδεύει και με τα λόγια της στην Αλεξάνδρεια και στον αλεξανδρινό:
« H Αλεξάνδρεια είναι από τη φύση της μια παράξενη πόλη, μια πόλη -λιμάνι στην Αίγυπτο που όμως διαφέρει από τις άλλες αιγυπτιακές πόλεις σε ιδιοσυγκρασία και ιστορία. Βυθισμένη στους μύθους του παρελθόντος, ένας αντικατοπτρισμός και μια σκιά από περασμένες δόξες και πολιτισμούς, μόνο διαισθητικά γίνεται αντιληπτή ανάμεσα στη σκόνη και τους ήχους του αέρα. Το χειμώνα η πόλη παύει να είναι παραθεριστικό κέντρο και παίρνει τη συνηθισμένη της μορφή του λιμανιού.
Κάποτε σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, κάποτε κατοικημένη από διάφορες εθνικότητες, Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Εβραίοι, Αρμένιοι και Άραβες που συγχρωτίζονταν και συμβίωναν χωρίς εθνικούς περιορισμούς, όπως τον καιρό των Πτολεμαίων... Ο Durrell έγραψε το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο και αποθανάτισε για πάντα την πόλη. Ο Forster πριν από αυτόν έγραψε για τον Καβάφη και την Αλεξάνδρεια απευθυνόμενος στο αγγλόφωνο κοινό. Ο Καβάφης με τα ποιήματά του αποκαλύπτει την ιστορία της πόλης στον κόσμο....
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Καβάφη να κινείται γοργά με τον αέρα της πόλης ανάμεσα στα διάφορα καφενεία και μπαρ της γειτονιάς του, ή να πηγαίνει στη δουλειά του, στην Εταιρία Ύδρευσης και Άρδευσης, να ανεβαίνει με το ασανσέρ στον 4ο όροφο, όπου βρισκόταν το γραφείο του, και να κάθεται στη θέση του με θέα την Corniche και τη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τα ποιήματά του σαν στο θέατρο, και δημιουργώντας ο ίδιος, σαν ηθοποιός, ένα θέατρο μέσα στο θέατρο...
Στο διαμέρισμά του στοιβάζονταν αντικείμενα και, όπως έχω διαβάσει, άλλα ήταν πολύτιμα και όμορφα και άλλα δεν είχαν αισθητική αξία παρά μόνο τη σκόνη που τα σκέπαζε. Ξεχασμένα στο χώρο, υπήρχαν αρμονικά, όπως η ποίηση του...
Τα πολλά βάζα που είχε ίσως να ήταν γεμάτα με λουλούδια και καθώς δεν ήθελε τον ηλεκτρισμό και χρησιμοποιούσε γκάζι για φωτισμό, ο χώρος πρέπει να είχε μια θερμή ακτινοβολία από τα κεριά που σκίαζαν το χώρο με μαλακές σκιές, όπως οι σκιές του παρελθόντος για τις οποίες γράφει στα ποιήματά του, όταν περιγράφει το απαλό και αισθαντικό φως των κεριών...
(φωτ. από weekly.ahram.org.eg)Τον φαντάζομαι να κατεβαίνει την οδό Ατταρίν ...το δρόμο των μπαχαρικών. Περνούσε μπροστά από πολλά παλαιοπωλεία, μαγαζιά με μυρωδικά και μπαχαρικά. Όλα τα εισαγόμενα αγαθά από διάφορες χώρες ήταν εκεί εκτεθειμένα. Έφτανε στο λιμάνι για να υποδεχτεί τους ναύτες. Πήγαινε στα καφενεία και όπως ένας Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε στους νέους ποιητές της πόλης την ιστορία, την ποίηση και βέβαια τη ζωή...Αγαπούσε το κρασί του και τα κομμένα στη μέση τσιγάρα του.
Ήταν ο τέλειος Έλληνας, ένας εραστής της γλώσσας του... Το μέτρο του ήταν αυτό του βαλς, του ταγκό ή της λαϊκής μουσικής. Θα προσέθετα και της κλασσικής ελληνικής μουσικής παρόλο που δεν έχω γνώση παρά μόνο διαίσθηση. Όπως με τον Tagore και τον Shawki, η μουσική υπήρξε μια αναγκαιότητα των ποιημάτων, αν και τα ποιήματα του Καβάφη δεν τραγουδήθηκαν...
Ο Καβάφης ήταν το κλειδί μου για να ανοίξω την πόλη, την ιστορία της Αλεξάνδρειας καθώς και της μυθικής, φαντασιακής πόλης. Ο ίδιος ακολουθεί τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου του Μεγάλου και πηγαίνει στην Ινδία, στην κατασκευή των μαντάλα, και αποκηρύσσει τα αμαρτήματα του στο Γάγγη.»
(φωτ. από sarfarkhan.com)Ο Καβάφης ήταν το κλειδί μου για να ανοίξω την πόλη, την ιστορία της Αλεξάνδρειας καθώς και της μυθικής, φαντασιακής πόλης. Ο ίδιος ακολουθεί τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου του Μεγάλου και πηγαίνει στην Ινδία, στην κατασκευή των μαντάλα, και αποκηρύσσει τα αμαρτήματα του στο Γάγγη.»
Βλέπετε; Πολύς Καβάφης, πολλή Αλεξάνδρεια.
Η έκθεση θα μας περιμένει μέχρι το Σεπτέμβρη.
Καμία βιασύνη. Είναι εκεί, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12,
Αθήνα (Κεραμεικός), Τηλ: +30-210-3251311-2, http://www.benaki.gr/collections/islamic/gr/
Όποιοι από σας θέλουν να πάμε μαζί, πολύ ευχαρίστως. Μέχρι να τελειώσουν οι εξετάσεις σας, θα βρούμε χρόνο να το κανονίσουμε. Αρκεί μετά να πάμε για...παγωτό γρανίτα!
Μέχρι τότε καλά διαβάσματα,
επιτυχίες στα εναπομείναντα
και...καλά τελειώματα!
11 σχόλια:
ΧΜΜ,
Καλή ιδέα θα ήταν να πάμε όλοι μαζί !!
Ας το κανονίσουμε. θα είναι κάτι σαν αποχαιρετιστήρια επίσκεψη σε μουσείο..
Άννα
Υ.Γ. Καλά είχε πιάσει η δροσούλα.Ήταν σαν να μας καταλάβαινε κι ο καιρός.Αλλά τελικά μας το γύρισε σήμερα πάλι στον ήλιο και στη ζέση.Μόνο που βλέπουμε τον ήλιο ,λιώνουμε !!!
Άννα,
Μην πτοείσαι. Εμείς είμαστε παντός καιρού.
...λες; Καλά. Ας τελειώσουν και οι ενδοσχολικές και αν υπάρχει μετά παιδί που θα θέλει να πάει με τον .."κύριο" να δει την Αλεξάνδρεια, κλά να πάθει!
Αχχχ... καθομαι εδω με τον αδερφο μου διπλα διπλα και οι δυο στους υπολογιστες και του λεω θελω να παω Αλεξανδρειαααα.... και μου λεει γιατι;;;
Χμμμ... γιατι;;; δεν ξερω γιατι παντα ηθελα! Ολη αυτην η μαγεια που πλαναται ... Αυτες η περιγραφες σε καθε βιβλιο.. Τι ωραια...!
Και αυτος ο Καβαφης.. Υπεροχος κατα τη γνωμη μου...
να πατε να πατε....
θελω και γω... γιατι ολα γινονται μονο αθηνα??? αμαν..πφφφ
γιατί η αθήνα τα σπάει!γιαυτό!χα!:PPPPPPPP
πφφ.... ναι οκ! ο,τι πεις....:PP
κ.Μάνεση,
Μετά τις Παν/κες δεν θα είσαστε ο κύριος καθηγητής αλλά ο φίλος μας καθηγητής.
Όλα μια ιδέα είναι.Νομίζω ότι το καλύτερο για σας είναι να έχετε φίλους τους μαθητές σας κι όχι απλά μαθητές σας.
Οπότε όπως κατάλαβα από την απάντησή σας θα πρεπει να μαζέψω την κομπανία και να περάσουμε από το γραφείο να "τραβήξουμε" εσάς και κανα δυο άλλους καθηγητές να πάμε Καβάφη και μετά για μεζεδάκια (εάν πάμε μεσημεράκι- το βράδυ απαγορεύονται γιατί είπαμε ,θέλουμε να πάμε παραλίαααα με κορμάρεεεςς.... μίνι).
Υ.Γ Δεν πτοούμαστε εμείς με τον καιρό ,μάλλον το αντίθετο συμβαίνει κι εξ ου και η τρέλα που τον δέρνει τις τελευταίες μέρες.(τρελάναμε μέχρι και τον καιρό :-))
Άννα
Aλς,
Τι άλλο απ' το να σε παραπέμψω στο αλεξανδρινό κουαρτέτο του Lawrence Durrell ( πρόσεχε:4 τόμοι. Θα έχεις δουλειά για όλο το καλοκαίρι..), όπου εκεί ξετυλίγονται άπειρες ιστορίες άπειρων χαρακτήρων, αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η Αλεξάνδρεια. Δεν ξέρω τα διαβάσματά σου, αλλά, ούτως ή άλλως θεεωρώ πως είναι πολύ καλό βιβλίο.
ziggy,
Ναι, τα σπάει.
..καμιά φορά, βέβαια, είναι τα κεφάλια μας, αλλά...
Τι έγιναν τα αρχαία; Τα σπάσαμε; Μόλις τελειώσεις και τα λατινικά, θέλουμε απολογισμό και προγνωστικά! Καλή επιτυχία!
Άννα,
Μια χαρά το κατάλαβες. Περιμένουμε!
Τώρα, όσον αφορά στις σχέσεις...άβυσσος (και εδώ). Έτσι κι αλλιώς αυτές αναπτύσσουν τη δυναμική τους. Ας τις αφήσουμε να αποφασίσουν αυτές για εμάς. :-)
4 τομους?? και νομιζα οτι μονο τα σχολια και ολα τα σχετικα με την Οδυσσεια ειναι τοσοι...χεχεχε
θα το εχω στα υποψη, δεν ξερω για φετος, ομως..
δεν εχω προβλημα με τα βιβλια, ολα τα... αλεθω χιχιχι
Διονύση μια χαρά και αρχαία!τα σπάσαμεεεεε!χεχεχε!άντε αύριο λατινικά και τεεεεελος!χεχεχεχεχ!ή μάλλον περίπου γτ έπονται οι γλώσσες μου!xDDDD!τώρα για προγνωστικά θα δείξει...!πάω να διαβάσω μεταφράσεις κ δευτερεύουσες!xDDDD
Δημοσίευση σχολίου