Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η φωνή της ποίησης ταξιδεύει


Σε μέρες που η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τύπο αποτελεί σταθερά αρνητική και πολλές φορές προσβλητική σταθερά, έρχεται από το χώρο της ποίησης μια ανάσα.
Η Association Capitale Européenne les Littératures από το Δεκέμβριο του 2007 είχε αποφασίσει να απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στην ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το πανεπιστήμιο Marc-Bloch. Tην κριτική του επιτροπή αποτελούν συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί και θεσμικοί παράγοντες από το χώρο του πολιτισμού.

" Το βραβείο αφορά το σύνολο του έργου ευρωπαίου/ας συγγραφέως διεθνούς επιπέδου και σκοπό έχει να προωθήσει την καλύτερη γνώση των λαών της Ευρώπης μέσα από τις μεγάλες μορφές της λογοτεχνίας της. Η επιτροπή διακρίνει στο έργο σας μία από τις μεγάλες φωνές που εκπροσωπούν τη σύγχρονη δημιουργία και θέλει να υπογραμμίσει επίσημα τη σημασία του έργου σας στο αύριο της ευρωπαϊκής κουλτούρας", έγραφε ανάμεσα στα άλλα η επιστολή που είχε αποσταλεί στην ελληνίδα ποιήτρια.
Έτσι αύριο στο Στρασβούργο θα τιμηθεί η Κική Δημουλά και, όπως αναφέρει η Ακαδημία, στο πρόσωπό της η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός. Το έργο της θα το παρουσιάσει ο μεταφραστής της Michel Volkovitch, ενώ μια σειρά εκδηλώσεων θα πλαισιώσουν τη βράβευση αυτή. Να σημειώσουμε ακόμα πως το βραβείο αυτό αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον χώρο των Ευρωπαϊκών Γραμμάτων.

Ευτυχής συγκυρία για μας το γεγονός ότι αυτές τις μέρες στην τάξη ασχολούμαστε με το έργο της αγαπημένης ποιήτριας.
Η επιλεκτική αιωνιότης
" Πίστεψέ με θα σ' αγαπώ αιώνια"
επαναλαμβάνει κάθε λεπτό ο θάνατος
στην αιωνιότητα.
και κείνη βογκώντας
από δυστυχισμένη βεβαιότητα
αχ γιατί να μην είσαι ψεύτης
τον καταριέται.
( Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως, 2007)
Φτάνουν οι ευχές μας στο Στρασβούργο;
ΣΗΜ. Την ανάρτηση την οφείλουμε
στο Στράτο Ραπτόπουλο
που ευγενέστατα μας υπενθύμισε
πως αύριο είναι η μέρα βράβευσης

5 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

τελειο το ποιηματακι!!

Το αξιζει η κα Δημουλα! Αξιζε οσο κανεις αυτο το βραβειο... Μπραβο!!! Μας κανει περιφανους... (ας ακουστει η χωρα μας και για κατι καλο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ).


HnH (αλλαξα παλι ονομα)

gyristroula2 είπε...

Mόνο η ποίηση μας επιτρέπει να γιορτάζουμε σ' αυτή τη χώρα, φίλε μου. Να το γιορτάσουμε και στην τάξη, να βάλουμε μουσική, τα καλά μας, σοκολατάκια, λουλούδια...

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Για να συνεχίσω -μέσω της φωνής του Βρεττάκου - το συλλογισμό των προηγούμενων....
"Ἂν δὲ μούδινες τὴν ποίηση, Κύριε,
δὲ θάχα τίποτα γιὰ νὰ ζήσω."
(Τραγική διαπίστωση;;; Απαισιοδοξία;; Ποιος ξέρει!!!
Την άλλη Κυριακή γιορτάζει η Ποίηση και θυμάμαι την υπέροχη περσινή εκδήλωση για το Ρίτσο).

Ανώνυμος είπε...

Aλς,

Τι τέλειο, παιδί μου, του τρόμου είναι!
Και ναι, η χαρά για τη βράβευση είναι μεγάλη
Καλή βδομάδα.

Γυριστρούλα μας,
Δηλαδή, τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του σχολείου σας δεν είναι κάτι σαν εορτασμός; ( Όχι ότι δε μας αρέσουν και τα σοκολατάκια, δηλαδή..)


Twinkle,
Όμορφο ποίημα, αλήθεια. Μάλλον θα το βάλουμε στο μπλογκ του σχολείου μας(lykeio6o.blogspot.com )αυτή τη βδομάδα. O λόγος; Απ' ό,τι μαθαίνω το μουσείο Μπενάκη γιρτάζει φέτος τη μέρα της ποίησης με Βρεττάκο και ετοιμαζόμαστε, ο περσινός θίασος, για..απόβαση.
Μακάρι να συναντηθούμε!

Διονύσης Μάνεσης

Ἅ λ ς είπε...

αα! μα γιατι;; Το διατυπωνει πολυ ομορφα απο λογοτεχνικη αποψη... ! Ενταξει τωρα επειδη μιλαει λιγο για μαυριλα και σκοτεινια και αιωνιο θανατο... Λεπτομερειες...χαχα:)

Και μενα μαρεσαν οι στιχοι του Βρεττακου..

Φιλια!